28 oktober 2020

Zorgbonus, in sommige gevallen zorg voor de schoonmaak

Het Bestuursbureau van SIEV ontvangt veel vragen over de zorgbonus. Hoe moeilijk deze materie is, blijkt uit de vele vragen die er zijn. Nu heeft de Rijksoverheid hiervoor een goed advies opgesteld (lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid). Na het lezen van deze pagina lijkt het duidelijk dat ook schoonmakers in aanmerking komen voor deze zorgbonus. Daarover zijn al heel veel gelijkgestemden op het internet en in de media te vinden. Maar wat als de zorginstelling de bonus niet aanvraagt voor uw schoonmaakmedewerkers?

Bekend is dat een schoonmaakbedrijf zelf de bonus niet kan aanvragen. Dat houdt dus in dat de zorginstelling waarvoor gewerkt wordt in feite bepaalt wie wel of geen bonus van € 1.000 krijgt als het een schoonmaakmedewerker betreft.

Het SIEV Bestuursbureau heeft verschillende vragen ontvangen, die erop wijzen dat er zorginstellingen zijn die inderdaad de schoonmaker (m/v) uitsluiten van deze bonus. Met deze uitsluiting toont een zorginstelling niet het respect en/of waardering voor een externe partij als een schoonmaakbedrijf en dat is een gemiste kans.

Onze minister-president Rutte sprak van helden, maar een cruciaal beroep zijn wij als schoonmaakbranche in deze helaas niet. Dat terwijl een goede hygiëne essentieel is bij de bestrijding van het COVID-19 virus! Deze vage en oneerlijke verdeling is een verkeerd teken richting collega’s die ook heel hard meewerken om een instelling schoon én veilig te houden. Laten we hopen dat de gevallen die bij ons zijn aangegeven een unicum zijn en dat zij nu mijn column lezen.

Ik wil daarom aan alle zorginstellingen die deze bonus niet willen aanvragen of nog niet aangevraagd hebben voor de ingehuurde schoonmaakmedewerkers, met klem vragen dit (alsnog) te heroverwegen en ook deze medewerkers te belonen voor hun inzet. Op deze manier zet u alle betrokkenen in het zonnetje en dat is toch een prachtig gebaar in deze herfstachtige tijden.

Namens het bestuur,
Maurice Rutgrink (voorzitter)