15 december 2021

Webinar over ergonomie in de schoonmaak wijst uit: 87% vindt het kan beter

Juist op het moment dat de nieuwe schoonmaak cao wordt afgetikt, volgt de uitnodiging voor het Vileda Professional-webinar Ergonomie in de schoonmaak. Want ja, duurzame inzetbaarheid om onze vakkanjers te sparen, opdat zij gezond, fijn, blij, comfortabel en tot hun pensioen kunnen blijven werken in de oooh zo belangrijke schoonmaaksector, is een van de speerpunten van de Cao voor het Schoonmaak- en Glasbewassingsbedrijf 2022. Met bewegingswetenschapper André Bieleman zet Paul Harleman, applicatie deskundige bij Vileda Professional, op 14 december verantwoorde en veilige stappen tijdens het webinar Ergonomie in de schoonmaak.

De wereld is veranderd. De omgeving is veranderd. Het lichaam is veranderd. “Vanuit de grond lopend op handen en voeten zijn we omhoog geklommen en weer gezakt naar de digitale mens, die achter een bureau op een laptop of pc zit te werken”, opent Paul Harleman het gratis webinar Ergonomie in de schoonmaak. De letterlijke betekenis van het begrip ergonomie komt uit het Grieks: ‘ergon’ staat voor werk, ‘nomoz’ voor wetten, maar ergonomie is meer dan ‘dat wat moet gebeuren’ én meer dan alleen lichamelijke aspecten. Denk naast fysieke (lichaamshouding) aspecten ook aan cognitieve (mentale belasting) en organisatorische factoren (werktijden en meer). Dat ergonomie in de schoonmaak meer aandacht verdient, is een overheersende mening: 87% blijkt uit de poll onder de webinardeelnemers.

Fysiek en individueel
Dat schoonmaken een zwaar beroep is, weet hopelijk de hele wereld. Want schoonmaken is fysiek veeleisend, doordat het soms werken is in ongebruikelijke houdingen, met repetitieve bewegingen en kracht om een schoonmaaktaak uit te kunnen voeren. Ook de individuele factoren zet Paul op een rij, zoals leeftijd, leefstijl, geslacht, gezondheid, stressbestendigheid en motivatie. En Paul deelt tips om te onthouden: wring met je armen niet met je polsen, een bekende, maar laat reinigers (in)werken. Realiseren we ons dat altijd? Of zitten dit soort ergonomische risico’s in de steeds hogere tijds- en werkdruk?

Hoe zit de toekomst eruit?
Je hebt maar één lijf, dus wees er zuinig op; een statement. Exoskeletten en braces zijn lichaamsondersteunende hulpmiddelen die ook in de praktijk toegepast worden, robots kunnen wellicht het zware werk in de toekomst overnemen. Maar het kan ‘m ook in alledaagse en al vertrouwde praktische hulpmiddelen zitten. Wat doet Vileda Professional aan ergonomie? Niet onlogisch om een stukje praktijk uit de Vileda-schappen in dit waardevolle webinar te zien. Vier fijne voorbeelden van hulpmaterialen die een onnodige belasting van het lichaam helpen voorkomen, zoals de Dustpan, Multiduster, Origo 2 ergo duwbeugel en de Telescoopsteel. “Ergonomie is belangrijk in ieder productontwerp”, concludeert Paul.

Meer onderzoek, meer overleg
“Je kunt een goede, solide en genormeerde bureaustoel tot je beschikking hebben en toch rugklachten krijgen. ‘Lucky’ met je lichaam is belangrijk”, stelt André Bieleman. André is associate lector Arbeid & Gezondheid bij het lectoraat Gezondheid en Bewegen aan de Hogeschool Saxion, promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen, is auteur en reviewer van wetenschappelijke publicaties. “Schoonmaak is fysiek belastend werk, het vraagt veel energie, is belastend voor je spieren; er moet dus aandacht zijn voor de werknemer. Hebben zij gelegenheid voor pauzes? Houd ook de risico’s voor bijvoorbeeld overbelasting in gedachte, ga verstandig met je lichaam om, verdeel je energie”, tipt André.

In de professionele schoonmaak worden niet of nauwelijks studies naar ergonomie gedaan. Wel zijn er diverse kleinschalige studies. Zo is bijvoorbeeld het effect onderzocht van werken zonder en met een verstelbare steel. André: “De spierspanning blijkt lager als de steel wel verstelbaar is en op een passende hoogte afgesteld kan worden. Dat leidt tot minder klachten, minder verzuim en dus minder ziektekosten, voor werknemer en werkgever een groot voordeel. Meer onderzoek over ergonomie en schoonmaken is nodig.”

Kennis geeft kracht
In de schoonmaakbranche blijkt al veel kennis te zijn, bewijst deze door RAS geïnitieerde website https://www.elkedagweer.nl/, waar niet alleen experts maar ook schoonmakers zelf hun kennis en ervaring delen. Al begint het met de verantwoordelijkheid van de werkgever (Arbowet), de praktische voorbeelden van elke dag spreken boekdelen. Want tussen hetgeen de medewerkers lezen, zien en doen kan een groot verschil zitten. Betrek je medewerkers erbij om samen stappen te zetten. Twee gouden tips van dit webinar Ergonomie in de schoonmaak.

Heb je het webinar gemist? Terugkijken kan via deze link: Ergonomie in de schoonmaak