5 juli 2017

Blog: Vakantie 2017

Het breekpunt van het jaar, de vakantie. Opvallend dat er over vakantie veel te doen is. Ik lees over vakantiestress bij gezinnen die al in december aan het plannen slaan om de agenda’s en dus de vakantie op één lijn proberen te krijgen. Werkgevers die niet sluiten en dus volk op de werkvloer moeten hebben. En dan nog de keuzestress, wat doen we met wie waar? De bv Nederland draait gewoon door. Er zijn veel mensen die absoluut niet om uiteenlopende redenen in de traditionele maanden op vakantie willen. En er zijn mensen die vanwege werkdrukte niet weg kunnen.

Wat dat laatste betreft, is het naar mijn mening slecht geregeld voor werkende mensen die schoolgaande kinderen hebben. Je kunt alleen weg als de kinderen vakantie hebben, mits het werk het toestaat. Staat het werk het niet toe, dan kun je niet weg en moet je iets voor de kinderen regelen, soms wel zes weken lang. Veel mensen die op vakantie gaan, vinden het heel gewoon om bij terugkomst alles netjes aan te treffen. Men vindt het normaal dat als zij weg gaan anderen moeten werken. Op vrijdag 6 juli begint de 1e schoolvakantie voor de regio Midden. Zes weken later komen zij terug en ondertussen worden de scholen schoon gemaakt, ramen gewassen en vloeren in de was gezet. En dat vaak met lekker weer. Omdat iedereen weg gaat en verstandig omgaat met het milieu, staat de airco uit, kunnen ramen niet open en de voordeur mag je niet openlaten. Kortom, het kan aardig warm worden in een lokaal of werkplaats. Daar helpt geen ijsje.

Vandaar dat ik uw waardering vraag voor alle mensen werkzaam in de schoonmaak, die in uw vakantie ervoor zorgdragen dat uw werkplek er weer spic en span uitziet. Op 15 juni was de officiële Dag van de Schoonmaker, eigenlijk zou dat iedere dag van de week moeten zijn. Dat geldt eigenlijk voor ieder beroep die nu het hoogseizoen hebben. Want ik sprak over lege kantoren en scholen, maar denk nu ook eens aan de douche en toiletgelegenheden op de camping, overvolle hotelkamers en restaurants die na iedere dag er ‘s morgens weer prima uitzien. Het past hier om uw waardering ook eens te laten merken voor diegenen die daarvoor zorgen.

Laten we het gezellig voor elkaar houden en ieder in zijn waarde laten. Ik wens iedereen een welverdiende vakantie toe.

Maurice Rutgrink,
voorzitter SieV