24 augustus 2017

Van twee weken doorbetalen bij ziekte naar twee jaar en terug?

Begin deze maand kopte Trouw: in geen land betaalt de werkgever het loon van zijn zieke werknemer zo lang door als in Nederland: twee jaar. Dat moet korter, vinden werkgevers, en de onderhandelaars over een nieuw kabinet lijken daarin mee te gaan. Maar waarom?

Twee weken in Denemarken, zes weken in Duitsland, negen dagen in Finland en maximaal een maand in België. In Luxemburg wel vijftien weken. Maar geen land komt in de buurt van Nederland dat werkgevers verplicht om, als het tegenzit, twee jaar lang het salaris van een zieke werknemer door te betalen. Buitenproportioneel lang vinden werkgevers.

Zij willen de wet met de onbekende naam VLZ (Verlenging Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte) van tafel en terug naar de wet waarbij werkgevers maximaal één jaar doorbetaalden als het personeel bijvoorbeeld overspannen is geraakt of onverklaarbare ernstige vermoeidheidsklachten heeft. De werkgeversorganisaties hebben aangegeven dit onderwerp zeker neer te leggen op de onderhandelingstafel van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Lees hier het gehele artikel

Bron: Trouw.nl