21 juli 2017

Blog: Schoonmakers nog altijd uitgebuit?

Schoonmakers nog altijd uitgebuit: deze titel stond boven een artikel op 5 juli op Service Management.nl. De spreker vertelt over de bodemprocedure die zijn bedrijf met acht anderen begonnen is tegen de Nederlandse Staat. De spreker is van mening dat de overheid zich niet geheel onterecht mengt in de schoonmaak.

Quote: “Volgens mij heeft overheid andere taken.” Er wordt volgens de spreker het beeld geschetst dat de overheid een goede werkgever is, en daarmee de commerciële schoonmaakbedrijven niet. Toch vindt spreker het niet onbegrijpelijk dat de overheid zich met de branche gaat bemoeien. Hij erkent dat er nog steeds misstanden zijn in de schoonmaakbranche, en dat sommige schoonmakers nog altijd worden uitgebuit.” End quote.

Als bestuur van branchevereniging SIEV zijn wij met stomheid geslagen. Alle goede initiatieven en afspraken worden nu in een klap onderuit gehaald door iemand die in een bedrijf werkzaam is die ieder jaar mee doet aan de Beste Werkgever van het Jaar. Deze man is van mening dat de overheid zich terecht bemoeit met onze branche. Opvallend genoeg berichtten media over de tomeloze uitbesteding en inhuur van externe partijen binnen tal van overheidsdiensten, maar is de overheid tegelijkertijd van mening dat het goed is de schoonmaak in eigen beheer uit te gaan voeren. Contradictie ten top.

Het woord uitbuiting is zwaar overtrokken menen wij. Onze CAO is een van de beste in Nederland, en onlangs berichtte men dat een vakantiebaantje de schoonmaak het best verdient. Wie wordt dan waar binnen onze branche uitgebuit, vragen wij ons af. Dat er misstanden voorkomen binnen onze branche is een triest feit, dat is iets wat niemand kan ontkennen. Maar het is eveneens een feit dat bedrijven die zichzelf serieus nemen en zich aan gesloten hebben bij een branchevereniging, beloven zich te gedragen als een Goed Werkgever. Daarvoor hebben dan ook tal van bedrijven de Code Verantwoordelijk Marktgedrag onderschreven en getekend.

De uiting dat schoonmakers nog altijd uitgebuit worden, komt amper drie weken na een succesvolle Dag van de Schoonmaker en slechts 5 dagen na het ingaan van de nieuwe schoonmaak CAO. Beroerde timing deze uitspraak. En zeker van een CEO die bijzonder goed geïnformeerd is over het reilen zeilen in onze branche.

Wij vragen ons dan ook af wat de doelstelling is geweest bij deze uitspraak. Is deze uit zijn verband gerukt? Is dit slechts één zin uit een interview? Of is het een tactisch spel wat gespeeld word in de zaak van de negen bedrijven naar de Staat toe? Omdat wij de inhoud en achterliggende gedachtes hierbij niet volledig kennen, hebben wij een tijdje nagedacht en reageren nu.

Naar onze mening verdient deze uitspraak geen schoonheidsprijs, is de timing beroerd en grotendeels bezijden de waarheid. Misstanden zijn er, dat staat vast. Maar ook moeten we daarbij opmerken dat de branche druk doende is middels het zelf reinigend vermogen zich te ontdoen van dit soort misstanden. Het had dan ook beter geweest als de titel boven dit stuk anders had geluid.