14 februari 2017

Schoonmaakcao: werkgevers leggen loonbod van 4,2% neer

Brancheorganisatie OSB heeft dinsdag namens de werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche een loonbod van 4,2% neergelegd bij CNV en FNV. De werkgevers verwachten dat de vakbonden op donderdag 23 februari op het loonbod zullen reageren.

cao loonbod

 

De cao-onderhandelingen stonden vandaag op het programma in Utrecht. Voor aanvang zette OSB-voorzitter Piet Adema schoonmakers in het zonnetje. Dit keer konden medewerkers van logistieke ondernemer Kuehne + Nagel genieten van de Bossche bollen.

Het loonbod van 4,2% willen de werkgevers verdelen over de komende drie jaar. “Dat is de looptijd van de cao die we voorstellen”, licht Jacco Vonhof, een van de leden van de onderhandelingscommissie toe. Volgens de OSB-onderhandelaar is het bod keurig in lijn met de loonontwikkeling in de markt. “We vinden dat we een buitengewoon evenwichtig bod hebben uitgebracht. We hebben heel goed gekeken naar de loonontwikkeling in de afgelopen tien jaar in de schoonmaakbranche en de inflatie gedurende die periode. Dan zie je dat we 4,5% meer loonstijging dan het marktgemiddelde hebben gegeven. Daarmee zitten we 7% boven inflatie. Het loonbod van 4,2% dat we nu voor de komende drie jaar bieden, vinden we dan ook goed en uitstekend verdedigbaar.”

Na-ijleffect vorige schoonmaak-cao

“Een keurig loonbod ligt op tafel”, stelt Jacco Vonhof.

Het loonbod van 4,2% is op te splitsen in: loonsverhoging, ophoging van het loongebouw, lagere pensioenpremies voor werknemers én een verhoging van de eindejaarsuitkering. “Een keurig loonbod ligt op tafel”, stelt Jacco Vonhof. “We wachten nu rustig de reactie van CNV en FNV af.”

Vonhof wijst erop dat de werkgevers ook te maken hebben met afspraken uit de huidige cao: “Daar zit nog een na-ijleffect in van 1% loonsverhoging per 1 januari 2017. Weliswaar is dat het resultaat van een afspraak uit de vorige cao, maar werkgevers moeten dat wél betalen. Als je dat bij het loonbod optelt, krijgen zij 5,2% hogere loonkosten.”

Verder op 23 februari
Tijdens eerdere onderhandelingsronden, in november en december 2016, bereikten
werkgevers en vakbonden al overeenstemming over een aantal grote dossiers. De volgende onderhandelingsronde is gepland voor donderdag 23 februari. De werkgevers verwachten dan reactie van de vakbonden te krijgen op het loonbod.

Bron: Service Management.nl