8 februari 2021

Scholenschoonmaak: back to school na corona 4 praktische tips

Diversiteit in ruimtes, bezetting, activiteiten, vuilbelasting, gedrag, gebruikers, leeftijd, aanloop en inloop: een schoolgebouw kent z’n uitdagingen. Zijn er panden met meer uitdagingen? Ongetwijfeld. Heel veel schoonmaakbedrijven hebben hun basis in scholenschoonmaak liggen, hebben hun bedrijf opgebouwd op basis van het ‘schoolvak’ en wellicht de meeste ervaring in scholenschoonmaak. Nu de overheid heeft besloten om de basisscholen op 8 februari weer te heropenen en het onzichtbare en verraderlijke coronavirus nog altijd op de loer ligt, delen we graag als ondernemers onder elkaar deze 4 praktische tips.

1. Ga in gesprek
Scholen tellen per kalenderjaar meer dan 6 weken vakantie, maar in de vakantieperiodes worden vaak de zwaarste klussen en meest specialistische reinigingstaken uitgevoerd. De trend naar meer activiteiten in de schoolgebouwen tijdens de vakantieperiodes is waarneembaar. De reguliere schoonmaak houdt niet op na de laatste lesdag en start ook niet op de eerste lesdag. Een veronderstelling, die kan botsen met de verwachtingen van de schoolleiding.
Praat met je contactpersoon op de school en vraag ze waar ze extra behoefte aan hebben op schoonmaakgebied (qua frequentie, tijdstip van schoonmaken, specifieke delen in het gebouw etc.) en leg ze goed uit wat wel en niet kan. Ook de school zelf kan door hun “medewerking” jullie weer van dienst zijn.
Tip: ga samen in gesprek.

2. Blijvend inzetten op hygiëne
Een grondige en goede schoonmaak is van groot belang, in dit coronatijdperk kan het zelfs van levensbelang zijn. Denk aan (extra) reiniging van toilet en touchpoints. De kans dat de focus op het afgesproken werkprogramma ligt, is groot.
Tip: kijk samen met de schoolleiding anders naar schoonmaak. Maak afspraken en organiseer samen de schoonmaak, want blijvend inzetten op hygiëne draagt bij om zo veel als mogelijk vrij te komen én blijven van corona en andere virussen.

3. Kies een geschikt schoonmaaksysteem
Spoelen, sprayen, prepared reinigen, machinaal reinigen: de keuze in schoonmaakmethodes is reuze, maar de hygiëneniveaus en de aanpak ook. Het voorkomen van kruisbesmettingen heeft zeker nu prioriteit. Leerlingen, leerkrachten, schoolleiding, ouders én schoonmakers moeten zich veilig en beschermd voelen.
Tip: heb je een specifiek plan van aanpak nodig, contact het SieV Bestuursbureau.

4. Creëer vertrouwen in een hygiënisch veilige school
Hygiënisch reinigen is één, extra schoonmaken is twee en ‘schoonmaakbewust’ gedrag door leerlingen is drie. Juist ten tijde van de coronapandemie is het een totaalpakket dat leidt tot het vertrouwen in een hygiënisch betrouwbare school.
Tip: zorg voor een totaalpakket en creëer daarmee vertrouwen.