6 september 2018

Blog: Overname personeel deel 2

Schreef ik in mijn vorige blog nog over de transitie, nu het vervolg. Ik ga nu even uit van een positieve overname en geruisloze overname van zeg 4 dames die ieders 2 uur per avond en 5 dagen per week en 40 weken per jaar onder contract staan. Deze dames zouden al eens vaker over genomen kunnen zijn. Doorgaans is een contract 4 jaar. En sommige dames werken al eeuwen op deze school. Maar u wint de aanbesteding en dient een paar dagen voor de school begint een aanvang van de werkzaamheden te nemen.

U legt de dames uit wat de plannen zijn, geeft ze een nieuw werkprogramma en indien nodig nieuwe werkkarren, stofzuigers, mopwagens en dergelijke. De reactie die ik het meest heb gehoord in al die jaren, die ik nu in de schoonmaak zit, is die van de klant die zegt: ben benieuwd waarom de dames nu wel ineens de school schoon krijgen als de vorige baas het niet lukte.

En daar zit een kern van waarheid in. Vooral als dames al een eeuwigheid rondlopen op die school, je kunt ze niet makkelijk ombuigen naar weer een nieuw systeem. Dat betekent inhoudelijk dus intenSIEVe begeleiding, instructie en controle op van alles en nog wat. Maar laten we eerlijk zijn. Deze dames zijn doorgaans geen Einsteins, al zijn ze van goede wil. Ongetwijfeld weet iedereen ook de tegenargumenten van dergelijke dames. Dat deden wij vroeger nooit,  dat hoefde wij vroeger nooit te doen, dat is toch geen vrouwenwerk, als zij maar niet denken…

Het is een enorme klus om deze dames op het juiste pad te krijgen en te houden, want kijk eens rond in uw eigen bedrijf naar dames die zeg vijf jaar geleden het SVS-diploma hebben behaald. Hoeveel werken nog via de juiste methode? Niets vloeit zo makkelijk weg als nieuwe methodes, middelen en technieken als je er niet continu op stuurt. Daar wringt het nou even. De marges op scholen contracten zijn niet royaal. De kans dat u de toezicht uren van een heel jaar in de 1e maand al bereikt is groot. Dat betekent feitelijk dat u dat jaar geen winst maakt op dat object als u wel in uw controlerondes blijft lopen. U kunt niet anders! U moet maandelijks langsgaan. U of de objectleiding is om het even.

En daar wringt weer de financiële schoen. U heeft veel werk gestoken in het schrijven van de aanbesteding, in de overname van personeel, het regelen en plaatsen van middelen en materialen en dan ook nog eens in de opstart. Daarnaast financiert u veel voor, want scholen willen vaak pas aan het einde van de maand dat u de factuur stuurt, maar u moet al wel de salarissen van de uitvoerende dames betalen. De factuur van de leverancier die de spullen leverde, is ook al 30 dagen oud en u loopt het feitelijk nooit in. Ik ga ervan uit dat er best een lezer is, die alles aangaande aanbestedingen in kaart heeft gebracht en sommige klussen al niet eens meer wil. En dat betekent dus dat kleine klantjes, zo van 1 dag in de week 2 uur, feitelijk een tarief dienen te betalen dat ver boven de marktprijs ligt,wil je er nog iets aan overhouden. En dan krijg je natuurlijk weer de reactie van de klant of u soms schoonmaakt met gouden bezems.

Want waarom zou een klant 25 euro per uur betalen als hij thuis een poetshulp heeft voor de helft?