25 februari 2019

Blog: Op de lange termijn     

Er zijn altijd mensen die rekenen wat het hen direct oplevert of binnen 1 week, ik ken deze mensen ook. Het levert mogelijk direct omzet op, maar vergooi je je kansen niet op de langere termijn? Nu hapsnap omzet scoren, maar geen relatie met je klant opbouwen, is niet handig voor de lange termijn.

Moet je als klein bedrijf een relatie met je klant (willen) opbouwen? Mijn antwoord zou zijn: niet met iedere klant bouw je een even grote of goede relatie op, maar je moet wel iets van een relatie hebben met je klant. Als je met jouw klant geen relatie opbouwt, doen zij dat ook niet met jou en kan de volgende klus evengoed naar een ander gaan.

Tot zover de elementaire logica die iedereen begrijpt. Immers, klanten zorgen voor brood op de plank en daar moet je voor zorgen. Ooit heb ik een training gevolgd genaamd: de Interne Klant. Tijdens deze training bleek dat dit onderdeel binnen het bedrijf vaak verwaarloosd wordt. In mijn beleving klopt dit, maar ik wil dit graag wat breder trekken. De interne klant zijn ook jouw leveranciers.

Veel ondernemers die dit lezen, zullen het hier of mee eens zijn of juist oneens zijn. Ik houd van Relatie Management, ook naar mijn leveranciers. Want zij kunnen mij ook uit de brand helpen als ik omhoog zit. Een leverancier is in staat om mij morgen te voorzien van reinigingsmiddelen, machines of mensen. En juist die band heb ik hard nodig. Hierdoor kan ik bijna altijd inspelen op de wensen van mijn klanten.

De relatie die je met een leverancier opbouwt, daar moet je wel voor open staan. Deze interne manier van relatie opbouwen is net wat wij met SIEV over proberen te brengen aan onze leden. Als klein bedrijf ben je welkom op onze algemene ledenvergadering . Hier ontmoet je andere schoonmaakbedrijven die best als je het hun vraagt jou willen helpen, maar niet als jij de rol speelt: alles is voor Bassie. Zij doen dit dat mogelijk nog wel een tweede keer, maar als je dan de derde keer belt, neemt niemand op.

Als zzp’er of familiebedrijf heb ook jij onze leden wat te bieden. In ieder geval heb je handjes of uren. En zij bieden omzet en kennis aan. Uiteraard is er sprake van een verdienmodel, dat is logisch; hier hoef ik verder geen woorden aan vuil te maken. Ik weet dat veel kleine bedrijven juist zijn begonnen om van niemand afhankelijk te zijn, maar dat is een utopie. Op het moment dat je jouw eerste klant binnen haalt, ben je al afhankelijk. Dit wordt alleen maar erger, alleen verdeel je dan de lasten.

Aangezien ik weinig mensen ken die Remi* heten, nodig ik iedereen uit om SIEV-lid te worden en naar de ALV te komen. Binnenkort starten we met regiodagen die laagdrempelig zijn en voor iedereen open moet staan. Denk als ondernemer ook eens aan de lange termijn, dan is het goed om een netwerk te hebben, die jou ook willen helpen als jij erom vraagt. Samen sta je sterker.

*Remi is de hoofdpersoon van het boek Alleen op de wereld.

Maurice Rutgrink
voorzitter SIEV