31 juli 2018

Onderzoeken van ongelukken belangrijker dan voorkomen?

Wordt het onderzoeken van ongelukken die gebeurd zijn, belangrijker dan het voorkomen van ongelukken? En wat doen wij zelf aan het voorkomen van ongelukken? De Telegraaf meldt dat de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) overwerkt raakt. Ondanks dat de komende tijd het personeelstekort verholpen gaat worden, is de Inspectie er nog lang niet. Nieuwe medewerkers bij de Inspectie zullen natuurlijk goed opgeleid en ingewerkt moeten worden en dat heeft tijd nodig.

Als belangrijkste oorzaak voor dit probleem wordt de nieuwe manier van werken aangehaald. Steeds meer mensen werken als uitzendkracht of als ZZP’er in dienst van een bedrijf. Onderzoeken door de Inspectie duren daardoor langer, omdat lastiger te achterhalen valt waar het probleem zich uiteindelijk heeft bevonden.

Ook dienen alle ongelukken die gebeurd zijn, altijd onderzocht te worden. Omdat het aantal ongelukken is gestegen, wordt er – mede door het personeelstekort – teveel tijd besteed aan het onderzoeken van deze ongelukken.

Ondanks dit probleem, is het natuurlijk geen vrijwaring om je als bedrijf niet aan de regels te houden. Zorg daarom voor een goede en veilige werkomgeving voor jezelf en voor je medewerkers. Goede arbeidsomstandigheden zijn noodzakelijk om veilig en gezond te kunnen werken.

Zorg er daarom voor dat je Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op orde is. De RAS biedt voor schoonmaakbedrijven en glazenwassers een aparte tool aan om een goede RI&E te kunnen opstellen. De RI&E is een noodzakelijke en wettelijke plicht voor alle werkgevers. Kijk voor meer informatie op deze RAS-webpagina.

Bronnen: Telegraaf en RAS