8 augustus 2018

Blog: Loonheffingskorting

U wint een aanbesteding of tender, u krijgt van de verlatende een overzicht van over te nemen mensen. U krijgt een lijst en gaat de gesprekken aan. Veel mensen komen er dan achter dat als, indien zij bij meerdere werkgevers werkzaam zijn, zij bij een werkgever waar zij de meeste uren maken de loonheffingskorting toe kunnen passen. Hierdoor leveren zij bij u meer geld per uur in, waardoor zij qua inkomen dus inleveren, terwijl zij per saldo hetzelfde aantal uren werken als voorheen. De motivatie om bij te werken, daalt aanzienlijk als zij dit door krijgen. Daardoor zijn zij geneigd om eerder een aanbieding van de verlatende partij te accepteren, zodat zij daardoor bij één werkgever blijven in plaats van twee werkgevers.

Een bizarre situatie die het beginsel van artikel 38 uit onze schoonmaakcao ondermijnt. Hetzelfde geldt ook voor mensen die in de bijstand verkeren, die worden gekort op de uitkering en zelfs bepaalde vergoedingen verliezen vanwege een baantje in de schoonmaak.

Ik heb het al eens eerder geroepen, maar waarom is het niet mogelijk een ondergrens in te stellen, zodat bijstandmensen, mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, mensen komend vanuit een uitkering, mensen die met behoud van uitkering aan de gang gaan, een vooraf bepaalde hoeveelheid inkomen kunnen generen, zonder in gevaar te komen van allerlei bijkomende effecten.

Als je de arbeidsmarkt vlot wilt trekken, is het een noodzaak daarvoor een prikkel in te zetten. Waarom zouden mensen parttime gaan werken, zeg 10 uur in de week, als zij effectief 4 uur netto overhouden? Ieder weldenkend mens gaat dan toch eens nadenken waarom hij/zij de inspanning verricht zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

Zo is het handiger om zwart wat bij te klussen en houd je dus feitelijk een systeem in stand dat geld kost.

Ik ken zo geen exacte bedragen, maar denk zelf eens na. Stel je zit in de bijstand en ontvangt als alleenstaande ouder met twee minderjarige kinderen € 1.200,00 aan uitkering. Je bent de hele dag thuis, je hoeft niemand in te huren om op je kinderen te passen, je bent er voor je kinderen. Nu ga je 10 uur per week ’s avonds poetsen. Je verdient €10,61 bruto per uur, dus € 106,10 bruto per week. Als je dan ‘gestraft’ wordt, doordat je uitkering verlaagd wordt vanwege de extra verdiensten en je houdt van je weekinkomsten ook weinig over, wat is dan je motivatie om te gaan werken?

Ik pleit dus voor een bijverdien-grens en/of opschorting van loonheffingskorting tegen een ondergrens.

Maurice Rutgrink
voorzitter SIEV

Hoe denken jullie over dit onderwerp? We nodigen SIEV-leden uit om te reageren op het forum onder de categorie Algemeen en dan onderwerp Blog van de voorzitter. Ben je geen lid van SIEV? Dan kun je jouw visie mailen naar: bestuursbureau@SIEV.info.