24 november 2017

Blog: Kerstdrukte

Traditioneel kende de schoonmaakbranche qua drukte bepaalde tijden in het jaar waar je van te voren van wist: dan hebben wij het druk. Iedereen heeft het in de maanden voor de Pasen – relatief gezien – niet extreem druk. Mede doordat de dagen kort, nat en koud zijn en veel klanten zuinig zijn op het budget, werk je doorgaans op basis van contracten deze periode door. Maar in de maand voor Pasen begint het weer beter te worden en velen denken aan de voorjaarsschoonmaak. Ergo een piek richting de Pasen die na die tijd weer wat inzakt. Dan krijg je een tijd waar veel Christelijke en nationale feestdagen hun intrede doen en veel werknemers willen dan bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaart vrij hebben om te genieten van een lang weekend.

Dan volgt een periode van ‘business as usual’ en begint men aan de voorbereidingen richting bouwvak en de grote (school)vakantie. Dat is een periode waarin iedereen in de hoogste versnelling draait. Veel aanbod van werk verrichten in een relatief korte periode, waarin de reguliere werknemers hun vakantie opnemen. Men gebruikt dan veel vakantiewerkers en/of uitzendkrachten onder supervisie van de reguliere ploeg die dan aan het werk is, en knallen maar.

Na de vakanties zakt deze drukte terug, maar krijgt men in de maand september weer veel offerte-aanvragen, zodat klanten het oude schoonmaakbedrijf per 1 oktober kunnen opzeggen en dan op 1 januari kunnen beginnen met een nieuw bedrijf. Oktober is de maand om alles weer recht te trekken. Achterstallig werk dat in de vakantie is blijven liggen, wordt dan uitgevoerd. In november begint men weer aan de kerstplanning (te denken).

Bizar vind ik altijd, dat in de laatste zes weken van het jaar klanten veel werk opdragen. Blijkbaar denken veel organisaties aan het budget wat op moet, omdat men dan anders volgend jaar gekort zou worden. Vloeren in de was, dieptereiniging van sanitair en keukens, gevels afspuiten enzovoort. Het werk komt in een tsunami op je af. Prijzen gaan omhoog en soms worden klanten teleurgesteld, omdat men simpelweg de menskracht niet meer heeft om het werk nog uit te voeren. En dan de week na Kerst. Velen denken aan 1 à 2 weken vakantie, ze gaan uitrusten, maar ondertussen worden de laatste scholen nog even snel gewassen of vloeren in de was gezet. En dan is het werk na Driekoningen op en is het tijd voor het hoognodige onderhoud aan allerlei machines, voertuigen en andere materialen.

Nu de grote crisis die de afgelopen 10 jaar alle business getemperd heeft, merk ik dat veel bedrijven weer in de positieve flow zitten. Dat betekent ook dat de branche weer moet opletten om voldoende goed opgeleide en gemotiveerde mensen te hebben. Want van het traditionele inzakken na de grote vakantie is anno vandaag de dag geen sprake. Iedereen barst van het werk. Men ligt nu wakker van de ‘luxe’ problemen.

Gek eigenlijk dat in een branche die al zolang bestaat zo weinig tradities bestaan of nog over zijn. Dat betekent voor mij dat schoonmaakbedrijven zeer flexibel zijn, goed om zich heen kijken en op tijd schakelen om ‘bij te blijven’. En dat is de kracht van schoonmakend Nederland. Op tijd schakelen. Niet blijven hangen in het verleden. De blik op de toekomst gericht houden.

Maurice Rutgrink,
voorzitter SIEV