19 april 2021

Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

De campagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan! van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet zich in om lichamelijke overbelasting door zwaar lichamelijk werk aan te pakken. Omdat er ook in onze schoonmaaksector veel zwaar fysiek werk voorkomt, willen we deze informatie, praktische tips en instrumenten van de campagne delen en zo bijdragen aan de aanpak van lichamelijke overbelasting.

Feiten & cijfers
Op deze factsheet vind je een overzicht van alle feiten en cijfers over lichamelijke overbelasting.

Lichamelijke overbelasting
Maar liefst 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijk belastend werk. Denk aan te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dat zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed, uitval en arbeidsongeschiktheid, maar levert jaarlijks ook hoge kosten voor werkgevers en de maatschappij op. Om informatie te verstrekken over gezonde belasting en zo de klachten en uitval door lichamelijke overbelasting terug te dringen, voert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne: Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

TOP staat voor:
T -> technische maatregelen
O -> organisatorische maatregelen en
P -> persoonlijke maatregelen.
Om lichamelijke overbelasting aan te pakken, bieden ze verschillende campagnemiddelen aan.

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers niet lichamelijk overbelast raken?
Het ministerie van SZW wil samen met (branche-)organisaties de beweging laten groeien om zoveel mogelijk werknemers en werkgevers te bereiken. Omdat er in onze schoonmaaksector ook veel (zwaar) fysiek werk verricht wordt, hierbij dus aandacht voor de informatie, praktische tips en instrumenten. Je kunt een kijkje nemen op de campagnewebsite & animatie: hier vind je de campagnewebsite, met alle informatie over lichamelijke overbelasting die vanuit de campagne wordt aangeboden. Zo ook de animatie, die duidelijk uitlegt wat lichamelijke overbelasting is en hoe je het kunt aanpakken.

Wil je direct praktisch aan de slag met je medewerkers?
Animatie | Bekijk de animatie met informatie over lichamelijke belasting op de campagnewebsite.

Werkwijzer | De Werkwijzer Lichamelijke belasting is een hulpmiddel om passende werkzaamheden te vinden bij lichamelijke klachten voor medewerkers in de schoonmaak. De werkwijzer is ook handig voor medewerkers zonder klachten, omdat deze tips geeft om de lichamelijke belasting voor de verschillende werkzaamheden in de schoonmaak te beperken. Via de website is het voor de leidinggevenden ook mogelijk om vragen te stellen over lichamelijke belasting.

Stappenplan | Met dit stappenplan kun je stap-voor-stap lichamelijke belasting op de werkvloer binnen jouw bedrijf in kaart brengen en tot een aanpak met passende maatregelen komen.

Campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen lichamelijke overbelasting