7 juli 2021

Fenny Harms van SieV-lid De Schoonste: “Het kan beter in de schoonmaakbranche”

“Mensen moeten doen wat ze zeggen, niet alleen zeggen wat ze doen. Dat komt heel vaak naar voren in aanbestedingen. Landelijke partijen hebben universitair opgeleide mensen die de mooiste verhalen schrijven. Je ziet in de praktijk iets heel anders. Organisaties die in het hele land zitten, sluiten zich aan bij een groot landelijk schoonmaakbedrijf, maar de schoonmaker wil niet conform artikel 38 weg bij haar werkgever. Het kan beter, het kan anders. Je moet je mensen gezond houden, want dan hou je je bedrijf ook gezond. Mkb’ers hebben het beter voor elkaar, zij werken met de menselijke maat. Dat is de kracht van het mkb. Daarom zijn we lid van de SieV”, overtuigt Fenny Harms, financieel directeur van De Schoonste uit het gemoedelijke Twente.

Van vakman in de bouw naar vakman in de schoonmaak: in 1985 maakte Klaas Harms deze overstap. “We zaten op dansles en Klaas vertelde over de crisis in de bouwwereld. Medio jaren tachtig was er geen werk te vinden. ‘Ik geloof dat ik glazenwasser word’, vertelde hij. Dat beroep heeft hij opgepakt”, blikt Fenny terug. Drie jaar later werd Fenny de eerste medewerker van De Schoonste en sinds 4 jaar versterkt de tweede generatie Mariëlle Harms het team in de rol van accountmanager. Inmiddels telt het allround schoonmaakbedrijf uit Twenterand 250 medewerkers en draagt een logische ‘antwoordnaam’: ze zeggen dat wij De Schoonste zijn.

Schoonmaken is een vak
Dat schoonmaken echt een vak is, weet Fenny ook. Iedereen kent ongetwijfeld een dergelijk startup-verhaal: Klaas Harms kocht een ‘Peugeotje’ met een imperiaal erop voor zijn ladder en ging op pad. “In het eerste jaar gingen we opschalen. Ik ging een school schoonmaken. Je denkt: ‘natuurlijk kunnen we dat wel’, maar zo eenvoudig ligt dat niet. We bezochten de Interclean. Daar steek je je licht op en ontdek je technieken, producten en innovaties. De emmer kenden we al, maar het verschil tussen gewone en bedrijfsstofzuigers niet. We ontdekten ook allerlei doseersystemen. We volgden cursussen en opleidingen bij leveranciers, bijvoorbeeld over vloeren strippen en in de was zetten, want we kregen een opdracht van een gemeente, maar uuhhh vloeren onderhouden, hoe doe je dat?”

Kennis is kracht
Kennis is de kracht van De Schoonste, maar ook de korte lijnen en het opendeurenbeleid: “Voor medewerkers is ook de directie toegankelijk. Als er iets is, we springen direct in de bres voor onze klanten en voor onze medewerkers. We kennen geen mitsen en maren.”

Toekomst
Werpen we met Fenny een blik op de toekomst, dan gaat er weer een deur open: “We hebben een eigen handelsonderneming met schoonmaakartikelen. We voeren bijvoorbeeld een eigen productlijn, met heel veel goeds voor het milieu. De zware middelen hebben we de deur uitgezet. Mensen en milieu, daar draait het bij ons om. We sturen op opleidingen en oriënteren ons, want hoe hou je je mensen vitaal? We luisteren en doen mee met de schoonmakers.”

Kijken we 36 jaar terug naar de start van De Schoonste (de ladder, emmer en zeem), dan ziet Fenny telescopische glasbewassing met osmosewater nu als groeimarkt. Wat ongetwijfeld een goed gevoel geeft voor milieu en mens.

Meerwaarde SieV
Wat Fenny ook een goed gevoel geeft, is SieV: “Een club met ondernemers die benaderbaar zijn en luistert naar de mkb-ondernemers om zich samen sterk te maken. Door corona hebben we allemaal veel gebruikgemaakt van Zoom en Teams, wellicht een goede optie om mensen sneller gemotiveerd te krijgen om zitting te nemen in een commissie. Het voordeel? Geen reistijd, dus sneller weer aanwezig op je werkplek.”

Verder tipt Fenny: “Het inkoopvoordeel dat SieV en haar partners bieden, kan wellicht beter onder de aandacht worden gebracht bij de leden.”

Wat kan SieV voor jullie betekenen?
Onze slotvraag. “Natuurlijk zien we graag dat SieV een stem in kapittel krijgt bij de cao-onderhandelingen. Het is verschrikkelijk om de belangenverstrengeling te zien en voelen. De betrokkenheid van het bestuur bij haar leden en het ondernemerschap is veel groter bij SieV. Ik zou adviseren om de eindejaarsuitkering uit de cao te halen en aan het basisloon toe te voegen. Dat kost je niks meer en voor je werknemer voelt dat beter.”

In 2020 zette SieV zich in voor de corona-helpdesk: “De schoonmakers stonden tijdens de corona direct in de frontlinie. De corona-helpdesk over de coronaregelgeving was belangrijk. Fijn dat de corona-afdelingen nu worden afgebouwd en dat we weer bijna vrij kunnen zijn.”

“SieV-leden kunnen van elkaar leren door te vragen en antwoorden. In Twente helpen ondernemers elkaar ook, dat is het gemoedelijke van Twente.” Over de toegevoegde waarde van het schoonmaakvak zegt Fenny tot slot: “Als je ergens schoon hebt gemaakt, je trekt de deur achter je dicht en denkt: ‘het is schoon’, dan heb je een fijn gevoel.”