10 juli 2019

De dag van SIEV-hoofdinspecteur Marcel de Jong

Marcel de Jong is hoofdinspecteur namens SIEV. Hij bezoekt onder meer nieuwe leden die zich hebben aangegeven dat ze het SIEV-keurmerk willen dragen en daarmee naar de buitenwereld willen uitdragen dat ze een onderscheidend bedrijf binnen de branche zijn. Het is een veelzijdige en dankbare taak, zo vindt Marcel. We springen bij de inspecteur op de spreekwoordelijke bagagedrager om te zien wat hij allemaal meemaakt en tegenkomt.

Als hoofdinspecteur bij SIEV maakt Marcel de Jong flink wat kilometers. Hij komt bij schoonmaakbedrijven door het hele land. “Ik krijg van onze accountmanager Martin Bogers door waar en wanneer ik bij een inspectie verwacht wordt. Meestal bel ik ruim van tevoren om te kijken of er nog vragen over de checklist zijn. Desgewenst zijn er bij mij altijd voorbeeld documenten op te vragen waarmee ik het bedrijf nog beter van dienst kan zijn in de voorbereiding naar het SIEV-keurmerk.”

Een inspectiedag begint meestal na een kop koffie rond 9 uur. “Voordat ik in de auto spring, kijk ik meestal eerst nog even op de website van het schoonmaakbedrijf. Dat geeft me een beeld van wat ik kan verwachten. Ik zie dan bijvoorbeeld of ze al andere certificaten hebben en wat hun werk- en vakgebied is.”

Eenmaal ter plaatste treft Marcel altijd weer een andere situatie aan. “Mensen zijn vaak toch wat gespannen voor zo’n bezoek. En dat maakt het voor mij ook wel weer leuk, want je weet nooit wie of wat je aantreft. Soms staat iemand al klaar met alle mappen, keurig op vraagnummer geselecteerd. Maar soms moet er ook nog van alles opgezocht worden en eindig je met een bureau vol paperassen. Mij maakt het niet uit. Vaak is zo’n bezoek vooral heel gezellig. Je hebt even de kans om met iemand over je bedrijfsvoering te praten.”

Maar uiteindelijk gaat het om de vragenlijst. Of beter nog, om de antwoorden op de vragen. “De audit behandelt verschillende punten. Het gaat bijvoorbeeld over de geloofwaardigheid van een bedrijf. Maar ook over andere zaken zoals: hoe kom je als onderneming over, hoe zien de financiën eruit, hoe zien de offertes eruit en zijn de dossiers goed op orde. Een van de belangrijkste aspecten is echter de risico-inventarisatie. Als die ontbreekt of onvoldoende is, dan kan ik geen certificaat afgeven.”

Al met al krijgt Marcel een goed beeld van een onderneming. “Als alles op orde is kan ik meteen overgaan tot het uitreiken van het certificaat. Ik heb altijd een ingelijst exemplaar in mijn achterbak liggen. Het blijft iedere keer een mooi moment als ik die mag overhandigen en iemand er mee kan feliciteren. We maken dan vaak nog even een foto voor de sociale media en ik overhandig enkele stickers. Dat is echt heel erg leuk om te doen.”

Van dit soort inspectiedagen kan De Jong er niet genoeg hebben, zo laat hij weten. “Dit zijn echt de leuke dingen om te doen.” En wat dat betreft hoeft hij zich ook niet te vervelen, want steeds meer schoonmaakbedrijven sluiten zich aan bij de branchevereniging (zo’n 230 inmiddels) en kiezen voor het keurmerk van SIEV. “Vaak willen ze bij een branchevereniging horen. Maar soms is het ook gewoon nodig voor een bepaalde aanbesteding, want er zijn grote bedrijven die dat specifiek opnemen in hun eisen”, legt Marcel uit. “Met het keurmerk onderscheid je je in de branche en dat kun je dan ook actief naar buiten dragen.” En daarnaast versterken de leden elkaar”, zo weet de hoofdinspecteur nog te vertellen. “Je zit eigenlijk in een team van 230 bedrijven. Dat zijn concurrenten, maar tegelijkertijd kun je elkaar ook helpen. Door kennis te delen bijvoorbeeld. Maar soms ook door nieuwe leads naar elkaar door te spelen. Win-win dus.”