1 december 2017

Blog: Duurzame economie

Op 23 november was ik op uitnodiging van branchevereniging VOCC bij de themadag in het ZIN-inspiratiecentrum van Sligro in Veghel. Alhoewel de hele themadag specifiek op de contractcateraars was gericht, heb ik als voorzitter van SIEV aandachtig geluisterd naar de sprekers. Ik moet zeggen dat ik van de ene verbazing in de andere viel. Er was een presentatie waarin de spreekster vond dat de cateraar moest kunnen aantonen van waar de gepresenteerde bananen kwamen. Of die wel van een duurzame plantage waren gekomen! Ik vraag het u, dat is toch niet de taak van een cateraar? Of wel?

Een andere presentatie ging over ‘waste management’. De spreker richtte zich op voedselverspilling. Maar hier zijn lessen voor onze eigen branche uit te trekken, vond ik. Waste management is onze corebusiness, wij hebben in kantoren en scholen namelijk de regie over de afvallogistiek. Om maar met de deur in huis te vallen met een persoonlijke conclusie: de duurzame economie is onafwendbaar, ook voor de schoonmaakbranche. De overheid initieert al diverse duurzame tenders, richtlijnen en voorschriften. Dit gaat onherroepelijk doorwerken in onze branche. Uw hoofdaannemer of klant gaat naar mijn idee binnen afzienbare termijn, ik denk binnen 5 jaar, meer van u eisen in de richting van duurzaamheid, CO2-footprint en dergelijke.

Wat houdt dat voor u in, wat moet u ermee? Ik hoor het u denken. Inderdaad kan het even duren, voordat de kleine ondernemer hiermee geconfronteerd wordt. U kunt in het beleid van uw eigen organisatie twee dingen doen, de schouders ophalen en verder gaan zoals gebruikelijk, of de schouders eronder zetten en kijken wat het voor uw bedrijf inhoudt.

Om te beginnen zijn er al veel initiatieven vanuit producenten, leveranciers en groothandels. Zo is er een groothandel die de bestellingen verstuurt in gebruikte kartonnen dozen. Zo hoeft het bedrijf niet te investeren in verpakkingsmateriaal onder eigen naam, verkleint deze zijn eigen afvalberg, waardoor deze een grote stap heeft gezet in verlaging van zijn eco-footprint. Het klinkt u mogelijk wat flauw in de oren, maar hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig. We hebben maar 1 aarde en daar dienen we zuinig op te zijn.

Binnen het bestuur hebben wij hierover reeds van gedachten gewisseld. Onze secretaris, Cindy Broersen, is leidend in de ontwikkeling van deze materie. Zij gaf ons al te kennen dat bij het gescheiden inzamelen van oud papier al stappen zijn gezet, waardoor dit op een bijzondere manier kan geschieden, dat het in veel gevallen geen cent kost. Men verwerkt het oud papier tot een aantal zaken, die weer gebruikt kunnen worden door de klant tegen dezelfde prijzen als een nieuw product. Klinkt wat vaag en mogelijk moeilijk, maar de pilots wijzen uit dat het kan, vaak zelfs met gelijke prijs.

Als bestuur van SIEV willen wij onze brancheorganisatie trendsetter laten zijn en geen trendvolger. Het is onze taak u te informeren, zodat u uw organisatie toekomstbestendig kunt doorontwikkelen. We kijken wat we voor u kunnen gaan doen in de ontwikkeling van en naar een duurzame economie. We houden u op de hoogte van de komende ontwikkelingen.

Maurice Rutgrink,
voorzitter SIEV

Vragen over duurzaamheid? Mailt u ze naar bestuursbureau@SIEV.info.