De afgelopen jaren worden steeds meer zaken gedigitaliseerd binnen diverse branches, zo ook binnen de schoonmaakbranche. Service Management berichtte afgelopen week over digitalisering binnen de branche met het artikel “Digitalisering schoonmaak: sensoren, software en robots”. In dit artikel wordt een weergave gegeven wat momenteel de stand van zaken is binnen de schoonmaak met betrekking tot digitalisering. Bij digitalisering wordt ook gedacht aan een schoonmaakapp. Gisteren kopte NU.nl met het artikel “FNV klaagt schoonmaakapp Helpling aan om schijnzelfstandigheid”. In dit artikel kondigt het FNV aan een rechtszaak tegen het online platform Helpling te starten. Helpling is een online schoonmaakplatform, waar schoonmakers hun diensten aanbieden. Helpling fungeert als bemiddelaar tussen de schoonmaker een de klant. Het FNV is hier niet mee eens en stelt dat het online platform zich niet houdt aan de cao schoonmaak. Helpling hanteert namelijk bemiddelingskosten van 23% van het uurloon van de schoonmaker. FNV wil dat Helpling deze bemiddelingskosten niet meer in rekening brengt. Helpling stelt dat het FNV hen niet goed begrijpt en de 23 % van het uurloon geen bemiddelingskosten zijn. Hoe deze rechtszaak zich verder zal ontwikkelen zullen we moeten afwachten.

Hoewel het digitaliseringsproces binnen de schoonmaakbranche zich steeds verder ontwikkeld, is het van belang dat er (juridisch) onderzoek wordt verricht en dat gemaakte afspraken in lijn liggen met de cao schoonmaak.

Wat is jouw visie over de digitalisering binnen de schoonmaak? SIEV-leden worden uitgenodigd dit via het SIEV-forum te doen onder het onderwerp Algemeen / overig (Digitalisering binnen de schoonmaakbranche). Ben je (nog) geen SIEV-lid, dan kun je een e-mail sturen met daarin jouw visie.