29 juli 2019

Blog: De Ziektewet

Nog steeds een gevleugelde uitdrukking die men nog weleens gebruikt om aan te geven dat zij ziek zijn. En zonder oordeel te vellen of het vroeger beter was als nu, het was vroeger wel gemakkelijker.

Een zieke werknemer meldde je aan bij de DETAM. En die hield zich daar voor de rest mee bezig. Die voerde de controles uit, deed aan rapportage en hield contact met de werkgever aan. De uitkering aan de zieken kwam ook van derden, dus als werkgever had je er geen omkijken meer naar. Ja, je had een hogere afdracht LB, want het moet toch ergens van betaald worden.

Nu is het stukken ingewikkelder worden. En vele kleine ondernemers hebben de kennis of de tijd niet om zich uitgebreid te laten informeren over het wettelijk kader. Bovendien is het doorgaans verpakt in onbegrijpelijk jargon en afkortingen. Wat de kleine werkgever wel weet, is wat het kost. Wil je een extra controle omdat je denkt dat je werknemer (m/v) niet ziek is, kost je dat vlot € 85,00. En met de uitkomst kan je ook niet veel. Daarnaast mag je als je contact zoekt ook niet alle vragen stellen die je wil.

Dus de vraag die wij bij SIEV vaak binnen krijgen is, is er een verzuim loket of instantie waar wij een all-in verzekering of zo kunnen afsluiten. Kent u een goede Arbodienst. Wie kan ik bellen met vragen over het 2e spoor. Het bestuur heeft al die vragen gekoppeld in een overzicht per maand welke wij van het Bestuursbureau mogen ontvangen. En is daarmee aan de slag gegaan.

We hebben gesproken met allerlei specialisten, instanties, intermediairs en zelfs de grote verzekeraars. We zijn wel wat gewend, maar het is een enorme berg geweest waar wij mee hebben moeten omgaan. Maar dat heeft wel natuurlijk wel wat opgeleverd. Maar daar zijn wij nog volop mee in de slag.

De allerbelangrijkste vraag die telkens aan de oppervlakte komt is: zouden de leden er gebruik van (willen) maken? Waar we nu mee bezig zijn, is een stelsel waarin collectiviteit de boventoon voert. En hoe meer bedrijven deze diensten afnemen, hoe beter het systeem werkt.

Dit geldt overigens voor alle ledenvoordelen die wij u aanbieden! De Inkoopcommissie heeft goede zaken gedaan met tal van aanbieders op veel gebieden, maar het werkt niet als u het niet gaat gebruiken. Het is geen verplichting, maar u moet wel ongelooflijke goede deals hebben afgesloten wilt u die kunnen matchen met die van ons!

Mijn verzoek is dan ook, kijk eens wat vaker op het forum en houd het nieuws en de ontwikkelingen goed in de gaten a.u.b.

Maurice Rutgrink
voorzitter SIEV