22 maart 2019

Blog: De nieuwe cao

Afgelopen tijden hebben wij telkens als we nieuws hadden over de cao, dat aan onze leden via het SIEV forum laten weten. Roy Odekerken en ondergetekende adviseerden namens SIEV het onderhandelingsteam. Helaas moet ik hier nog steeds schrijven, adviseerden.

SIEV is nu drie jaar bezig ook cao-partner te worden. Helaas treffen wij telkens nieuwe obstakels aan die de drie cao-partners iedere keer weer opwerpen. Hierdoor gaat een belangrijk deel van de inzet van SIEV verloren. Daardoor is het jammer dat wij niet kunnen mee onderhandelen.

Zo was het dan ook voor ons een complete verrassing dat er ineens sprake was van een extra snipperdag. Door vakbondsleden in te zetten op 1 mei. De rest van de werknemers mocht die dan naar eigen inzicht opnemen, de suggestie was deze voor een verjaardag te gebruiken.

In ons bestuur overleg hebben wij dit ook even besproken. Zoals gezegd, wij waren er niet bij en hebben daardoor geen idee wat de uitruil en/of tegemoetkomingen waren op deze concessie. Wij kunnen alleen de uitkomst beoordelen. En wij hebben ons verbaasd hierover. Hoe lastig de implementatie van deze extra vrije dag gaat worden, want niet iedereen is door de week jarig. Er zijn mensen die een 40-wekencontract of oproepcontract hebben. Er zijn zelfs mensen die alle vakantie rechten e.d. in hun uurtarief verdisconteerd hebben. De administratieve rompslomp om deze extra dag brengt kleine werkgevers weer tot het trekken van de knip. Hun salarisadministratie (intern of uitbesteed) moet nu weer extra goed opletten of alle regeltjes weer correct uitgevoerd worden. Kosten werkgever dus.

In tegenstelling wat de RAS en velen met hen beweren, de cao geldt niet voor iedereen. De minister bepaalt welke artikelen en sub-artikelen voor iedereen gelden in wat een AVV-cao heet. AVV staat voor algemeen verbindend verklaard. Zo is er wel een nieuwe cao per 1 januari afgesproken, maar deze is nog niet door de minister voorzien van een AVV-akkoord. Dat betekent als uw bedrijf geen lid is van de OSB, u officieel de loonsverhoging van 2% niet had hoeven doorvoeren. Ik zeg officieel. Ik raad het u niet aan, maar dit is juridisch wel juist. Dus nu hebben wij ineens een extra vrije dag die vakbondsleden moeten opnemen op 1 mei.

Waarom dit onderscheid? En waarom die dag? 1 Mei is de Dag van de Arbeid, niet van de vakantie. Ik wil deze dag niet belachelijk maken, maar waarom hadden de onderhandelaars van beiden kanten dan niet besloten 1 vaste dag vrij te geven. In dit geval zeggen wij van SIEV, laat dan 5 mei de vaste vrije dag zijn. Nu is dat eenmaal per 5 jaar. Veel organisaties zijn dicht, overheden zijn standaard gesloten. En om geen onderscheid tussen wel/niet vakbondslid te maken, is het beter om op Bevrijdingsdag iedereen vast vrij te geven.

Dat zouden wij hebben voorgesteld als wij aan de onderhandelingstafel zouden hebben gezeten, helaas blijven cao-partners afkerig van het idee dat SIEV mee gaat doen. Wat zij ook van ons vroegen, wij hebben waar mogelijk stappen gezet. En nu nog steeds geen erkenning. Maar SIEV zou SIEV niet zijn, als we die willekeur niet van ons af wisten te schudden. SIEV gaat frank en vrij haar eigen koers varen, nu wat scherper aan de wind. Want voordat de minister de cao AVV verklaard, mag iedereen met een goede reden de minister laten weten niet akkoord te zijn met een artikel, regel of besluit. Mocht u gegronde reden hebben, laat het ons weten. Ook al bent u geen SIEV-lid. SIEV staat voor het mkb.

Maurice Rutgrink
voorzitter SIEV