23 juli 2017

Blog: Sopje

Als zelfstandig ondernemer koop en gebruik ik professionele middelen en materialen. Bij elke nieuwe schoonmaak(st)er leg ik uit wat deze middelen doen, wat zij kunnen, waar zij voor gebruikt mogen worden en wat vooral niet mag. U kent deze procedure vast wel, dus leg ik het niet verder uit. Geregeld is er telkens weer een dame die van mening is, dat haar product, wat zij thuis gebruikt, vele malen beter is als die ’troep’ die wij aanschaffen. Opmerkelijk genoeg baseren zij vaak een mening op de kleur, dikte en geur van het product. Als dat goed is, maakt het vast goed schoon en het schuimt zo lekker. Bovendien mijn buurvrouw gebruikt het ook en die zag het op tv. Dan heb ik altijd wel een praatje klaar. Als de dikte van een vloeistof bepalend is, heb ik altijd de truc met het plastic koffie bekertje en een pak zout achter de hand. Zodoende kan ik bijna iedere vloeistof zo dik maken dat als ik het bekertje omdraai, er niets uit valt. Dan is mijn standaard opmerking dat dit vast wel een heel goed middel moet zijn want kijk eens hoe dik het is.

Zo heb je altijd hetzelfde verhaal met ontkalkers. Na een test op twee douchekoppen met het middel van mij en Viakal o.i.d. wordt ook daar nooit meer over gesproken. En dan het wonderproduct dat Hara heet. De chemie-industrie heeft echt wel zitten slapen, want met Hara maak je alles blinkend schoon met slechts 2 tot 6 druppels per emmer/10 liter. Dan pak ik overal flessen reinigingsmiddel vandaan om te laten zien wat er in zit en hoeveel je mag gebruiken. Zo zijn er producten die wel 1 liter op 4 liter water verdund moeten worden, zoals stripper om het werk aan te kunnen. Dan zie je vaag het begrip al binnen komen, maar nog niet echt post vatten. Vervolgens leg je dan uit dat als je een verhouding van zeg 2 theelepels, circa 10 druppels (circa 3 tot 5 milliliter per lepel) dus maximaal 10 milliliter op 10.000 milliliter mengt. En met deze verhouding zou alles schoon worden. Dan moeten die druppels super geconcentreerd zijn. Zo geconcentreerd dat je het helemaal niet in een winkel mag kopen, want mannen in witte pakken in een gepantserde geldauto komen het wel brengen. Zetten ze wel eerst de straat af en dergelijke.

Zo’n sterk geconcentreerd middel staat dan gewoon in het huishoudkastje naast de chloor, (brand)spiritus, schoonmaakazijn, koperpoets, afwasmiddel, toiletblokken en ontkalker en wat ontstopper in een plastic fles. Als dat allemaal met elkaar gaat reageren wil ik echt niet in de buurt zijn, vertel ik deze dames. Op de gezichten zie je dan emoties over het gezicht flitsen. Zou het dan oplichterij zijn, terwijl de buurvrouw er zo vol lof over was? Na een paar dagen hoor je ze nooit meer iets zeggen over Hara en andere wondermiddelen die het zo goed doen in tv reclames.

Het gebeurt dan opvallend vaak, dat als je eens langs gaat bij een werkneemster je een fles in het wc-raampje ziet staan die opvallend veel op jouw flesjes lijkt.

Maurice Rutgrink,
voorzitter SieV

Deze blog werd eerder geplaatst in Service Management, in 2014.