Regelmatig krijgen wij via het Bestuursbureau de vraag van SIEV-leden en niet SIEV-leden of wij een calculatie uurtarief model kunnen toesturen. Het antwoord op deze vraag is nee, dat mogen wij niet. Het is al jaren geleden dat OSB deze uur opbouw voorbeelden rond stuurden, maar daar heeft ooit iemand een stokje voor gestoken. Dat is tegen de wet. Dus wij kunnen het ook niet.

Maar het was makkelijk destijds, maar anno vandaag moet iedereen toch wel in staat zijn, mogelijk met hulp van een zoekmachine, zelf uit te vinden wat een uurtarief aan kosten heeft. Feitelijk in basis is het heel simpel.

Neem het bruto uurloon van bijvoorbeeld € 10,62. Daar bovenop komen de werkgeverslasten. En daar weer bovenop komen de kosten voor middelen en materialen, afschrijvingen, kosten kantoor e.d. En als laatste wil je ook een winstmarge hebben. Die topt de zaak af en dan weet je ongeveer wat een uur kost.

Als voorbeeld dan:

Opbouw schoonmaakkosten
– Loon schoonmaken inclusief sociale lasten, vakantietoeslag en diverse afdrachten ( 80% )
– Materiaal en middelen ( 2-3% )
– Werkkleding en uitrusting ( 1,5-2% )
– Machinekosten ( 1-3% )
– Indirect toezicht ( 3-5% )
– Bedrijfskosten inclusief pand, administratie, etc. (3- 5% )
– Winst ( 5-10% )

Maar dan ben je er nog niet. Want als je dan een echte offerte voor schoonmaak mag maken, dan is het zaak uit te rekenen hoeveel tijd je er mee kwijt bent om aan de wensen en eisen van de klant tegemoet te komen.

Want hoeveel tijd ben je kwijt als je een pand twee keer in de week moet schoonmaken en je maar één keer het pand geheel moet stofzuigen en op de andere dag alleen bijtippend moet zuigen. En hoe begroot je nou je periodiek onderhoud. Want je moet een keer de tegelwanden in het toilet afnemen, de hoge kasten afstoffen en de bureaublokken rondom reinigen.

En met een natte vinger kom je er niet. Maar beste ondernemer, SVS is er niet alleen voor het personeel! Kijk ook eens naar https://www.svs-opleidingen.nl/opleiding/kadermodule-calculeren

Want Schoonmaken is een Vak, en niet alleen voor uw personeel. Want als u het personeel wel opleidt, waarom zou u achterblijven? Fiscaal is zelf een opleiding volgen ook interessant. Maar let goed op! Als u als ondernemer nieuwe kennis verwerft, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar als ondernemingskosten. Als u uw huidige kennis zou verbeteren of uzelf meer verdiepen, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar. Een grijs gebied derhalve. De kosten welke niet aftrekbaar zijn als ondernemingskosten kunnen wellicht wel als reguliere studiekosten aftrekbaar zijn. Vraag het uw accountant naar deze regelingen.

En als nabrander, als u diensten wil uitbesteden, dan wil je er zelf ook wat aan verdienen. Maar degene die het uitvoert heeft ook zijn kosten en wil ook wat verdienen. Vroeger hielden wij de 80/20 regeling aan. 80% voor de uitvoerende, dat was minimaal voldoende. Houd dan ook rekening met jouw opbouw uurtarief dat als je werk wilt uitbesteden dat er voor iedereen nog een boterham te verdienen valt. Want als jij de laagste prijs aan jouw klant bied, kun je simpelweg geen werk uitbesteden en verwachten dat men nog kwaliteit levert bij jouw klant!

En nu heeft u dit verhaal gelezen en denkt u dat deze wijsheid geen wijsheid is maar pagina vulling. Mogelijk heeft u gelijk, maar waarom krijgen wij deze vragen dan nog binnen?

Voorzitter van SIEV,

Maurice Rutgrink