14 februari 2022

Blog: Olympisch goud

Zo, Nederland haalt net de vijfde gouden plak binnen op de Olympische Winterspelen in Beijing; het is nu 12 februari, 19.00 uur. Wat een prestatie! En dat onder de bijzondere omstandigheden die coronabesmettelijkheid en -regiem met zich meebrengen. De sporters presteren het toch. Geweldig, Irene Schouten (twee gouden plakken), Irene Wüst, Kjeld Nuis en Susanne Schulting.

We weten het allemaal: de Olympische Spelen is het summum voor een topsporter: na vier jaar ligt de wereld aan je voeten, want jij staat ‘boven op de berg’, aan de top. We weten ook dat topsport heel veel vergt, voordat je zo goed bent, zo hoog bent gekomen en zo onovertroffen kunt presteren om goud te kunnen behalen. Dat we met de vakmensen die onze schoonmaakbranche maken, ook goud in handen hebben, is een feit. Realiseert de buitenwereld zich dat? Of wordt schoonmaak slechts als ‘een dingetje’ gezien?

Die visie verbied ik vanaf nu!

Specialistische én reguliere schoonmaakmedewerkers moeten altijd en overal presteren. Zij staan klaar en gaan ervoor en door. Zij zorgen voor een schone, fijne en veilige werk- en leefomgeving. Zij zijn dienstbare helden, bikkels, doorzetters, risiconemers en overwinnaars. Zij verdienen erkenning, bewondering, respect, eer en vertrouwen. Want zij zijn ook topsporters. Dag in dag uit. En ook zij hebben daarvoor ‘getraind’, net als de Olympische sporters.

Vakmensen zijn opgeleid, praktisch, theoretisch en kennen de risico’s. Op allerlei vlak, want schoonmaak is breed net als sport: van thuiszorg tot gevelreiniger, van vloerspecialist tot schoonmaker in de foodindustrie, van calamiteitenreiniger tot nachttreinschoonmaker. Er gaat een tekort aan vakmanschap ontstaan (of dat is er al), doordat praktische kennis en kunde lange tijd werd gedevalueerd. Maar de herwaardering is nabij, deze vakmensen zijn keihard nodig. En ja, ook hier worden grootse prestaties geleverd, elke dag weer.

Die koers wil ik behouden. En u als schoonmaakondernemer ongetwijfeld ook.

Zo ook gaat mijn hart uit naar de mkb’ers, die in deze schoonmaakbranche ondergesneeuwd worden door zo’n twintig markt- en vooral marketingleiders. Ik citeer Dick van Zomeren uit zijn sectoranalyse van de schoonmaak: “Door het enorme aantal medewerkers en hun grote contracten met luchthavens, academische ziekenhuizen of treinstations, zijn het voornamelijk de marktleiders die in de media het beeld van de professionele schoonmaak bepalen. Die categorie is goed voor circa de helft van de omzet in deze branche. De andere helft komt voor rekening van ruim 3000 andere schoonmaakbedrijven, de mkb’ers.

Voor die mkb’ers zet SIEV zich al 10 jaar in. Met hart en ziel. Je voelt het, je proeft het. Op woensdagmiddag 16 maart 2022 – tijdens de algemene ledenvergadering bij Numatic International in Alphen aan den Rijn – vieren we het tinnen jubileum van SIEV. Om in trouwtermen te spreken: de jaren van katoen, papier, leder, zijde, hout, ijzer, wol, brons en aardewerk liggen achter ons. Het voelt voor ons nu al als een gouden overwinning. Want met zoveel goud in handen gaan we zeker presteren!

Petra de Bruin,
enthousiaste community-bouwer, pionier in online media, marketeer en verbinder met schoonmaakhart en camperpassie