25 februari 2020

Blog: 24-uurseconomie: door crisis getroffen of zoeken we het op?

Men zegt dat er weer een crisis aankomt, maar volgens mij zitten we er altijd wel in eentje? Ofwel, in deze tijd wordt het woord crisis iets te gemakkelijk gebruikt. In mijn beleving zitten we al enige tijd in een hele grote en vooral hardnekkige crisis. Ik heb het over de crisis inzake personeelsschaarste.

Men zegt dat met de komst van het internet het leven gemakkelijker is geworden, dat is maar oppervlakkige schijn als je het mij vraagt. Ja, je kunt nu 24/7 bij tal van internetwinkels iets bestellen wat de volgende (werk)dag al bij jou op de stoep staat.

Maar denk eens even na, wie maakt dat allemaal mogelijk?

Juist, mensen. Zij ontvangen jouw order, sturen deze door naar de orderpicker die het in een doos klaar voor transport zet. Vervolgens zet de chauffeur die doos in zijn vrachtauto en brengt het naar jou toe. Om al die mensen hun werk te kunnen laten doen, zwermen er steeds meer mensen omheen. Want vergeet niet: er moet meer en anders worden schoongemaakt, de kantine draait nu ook 24/7, de beveiliging dient op alle uren volledige bezetting te hebben en ga zo maar door.

Leuk dat het kan, maar wie gaat het doen?! Er is een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Ik merkte het zelf toen mijn tankstation een paar pompen buiten dienst stelde, omdat er nog geen levering was geweest van diesel en benzine. Opvallend was ook dat de immer klagende buurman nu ineens pislink was dat er geen diesel voorhanden was. Eerst klagen vanwege het lawaai, nu klagen dat de diesel niet tijdig was geleverd. Het is ook nooit goed…

En ik ben bang dat deze tekorten steeds vaker gaan optreden. We willen allemaal minder werken dan de fulltime 36 uur per week. En a.u.b. geen weekend- of nachtdiensten. In plaats daarvan wel op de onmogelijkste tijden eten, apparatuur en kleding online bestellen en dan natuurlijk 24-uursservice verwachten. Daar gaat het echt wringen, beste mensen, want veel dienstverlenende bedrijven draaien nu al vijf ploegendiensten, 365 dagen per jaar. En ja, kijk maar eens naar buiten op Eerste Kerstdag: de bus rijdt, de weg wordt met zout bestrooid, de postbode brengt de kerstkaarten, je kunt boodschappen doen in de supermarkt en ziekenhuizen, politiebureaus en brandweerkazernes zijn bemenst.

En u wilt van 9 tot 5 werken met een fulltime loon, alle weekenden, zon- en feestdagen vrij, en alles met één druk op de knop onder handbereik. En voor iedereen die zich al niet overmatig wil inspannen, waarom ieder ander dan wel?

Als je daarover gaat nadenken, waarom zijn supermarkten, bouwmarkten en ziekenhuizen bijna altijd open en gemeentehuizen maar beperkt? Waarom draait onze lokale, provinciale en landelijke overheid nog steeds in een stramien van rond 1900? Zouden zij ook niet eens mee moeten gaan in de verlangens van de burger en ook meer diensten moeten draaien? Kijken hoe lang het dan nog leuk is.

Dit doet mij denken aan iets wat ik ooit gelezen heb in de trant van: er zijn op dit moment zoveel miljoen Nederlanders, waarvan zoveel bij defensie, zoveel bij… enz. enz. enz. tot je er twee personen aan overhoudt:

u en ik. En ik heb er even geen zin meer in, maar eigenlijk ook geen tijd voor…

Maurice Rutgrink,
voorzitter