21 maart 2022

10-jarig lid Tibo van Hout (SCN Winterswijk): “SIEV heeft mij veel gebracht”

“Ik zit op het dak, bezig met de reiniging van zonnepanelen”, antwoordt Tibo van Hout als we hem bellen en vragen of ons telefoontje uitkomt. Typisch SIEV: werkende ondernemers die lid zijn van dé mkb-branchevereniging in de schoonmaak. Daags na de jubileum-ALV spreken we Tibo, die tijdens het afscheid van voorzitter Maurice Rutgrink namens de SIEV-leden hem een bourgondisch cadeau met uniek bierglas aanbood. “SIEV heeft mij heel veel gebracht.” Vakkennis, vakkennissen, mkb’ers, netwerken, opdrachten en lol, concluderen we uit ons gesprek met het 10-jarige SIEV-lid SCN Winterswijk.

“Via LinkedIn kwam ik in contact met het platform dat Sabine Aalbers had opgezet. Ook al was ik al 10 jaar bezig, ik had meer behoefte om contacten te leggen met mensen uit de branche. Dus postte ik een vraag: ‘wat vinden jouw klanten beter: met de hand ramen wassen of met een telescoopsysteem?’. Dat leverden veel reacties op. Dus concludeerden we: laten we samen komen. Dat is gebeurd tijdens de Schoonmaakdagen Apeldoorn. En zie nu wat een vereniging SIEV is geworden.”

Advies, kennis, samenwerking
In 2004 begon Tibo van Hout als zzp’er: “Ik was niet bekend met glazenwassen en niet bekend met ondernemen. Toen ik met Glazenwasserix startte, belde ik vaak mijn kennis Friso op voor een advies. Door de ontmoeting met Sabine en andere mkb’ers op de Schoonmaakdagen begon ik in contact te komen met medeondernemers. Sinds 2020 werk ik onder de naam SCN Winterswijk, wat staat voor Special Cleaning Network. SCN Mooimakers werkt op basis van franchising en heeft de ambitie om een landelijke netwerk te worden. ‘We maken niet schoon, we maken mooi’, is onze slogan. Als ondernemer is glasbewassing het altijd geweest voor mij, we doen nu ook aanverwante zaken, zoals zonnepanelen en gevels reinigen en dakgoten legen.”

Onvergetelijke anekdote
Tijdens de jubileum-ALV op 16 maart 2022 kregen Tibo, erelid Pieta Hoogvliet en Martin Rowinkel een uniek glasblok, omdat zij de aanwezigen jubileumleden waren die 10 jaar SIEV-lid zijn. “Al die jaren heb ik vrij actief aan vergaderingen deelgenomen. Ik stond ook eens samen met Maurice op de Interclean-beurs in Amsterdam. Om ‘een beetje’ op te vallen, hadden we bij onze stand een bord met een oliesjeik erop staan. Daar kon je je hoofd doorheen steken en een foto maken. Natuurlijk weer een verzinsel van Maurice. De verklaring? Grote schoonmaakbedrijven worden rijk, net als de oliesjeiks. De Interclean is een internationale beurs, dus mannen gekleed in een jurk passeerden ook onze stand, zij vonden het een raar bord. Tja, leg dat maar eens uit.”

Volgende 10 jaar SIEV
“SIEV heeft mij heel veel opgeleverd. Qua kennis door het SIEV Keurmerk, maar zeker ook op gebied van samenwerking. Zo werk ik samen met BK Schoonmaak Plus uit Zevenaar en pak ik met Frank Verberne door zijn oproep op het SIEV-ledenplatform de reiniging van vakantiebungalows op. Mede daardoor heb ik nu twee medewerkers in dienst en ik heb nog een vacature uitstaan.”

“De komende jaren hoop ik echt dat SIEV aan de cao-tafel mag zitten. Ik ben blij met het Opleidingenloket, een nieuw initiatief dat deze week tijdens de ALV is gelanceerd en dat al langer in de koker zat. Ook ben ik blij met het SIEV Cao-loket, want sinds ik personeel in dienst heb, heb ik het nodig en maak ik er gebruik van. Ik hoop en gun SIEV dat we als mkb’ers nog meer erkenning krijgen, dat er nog veel meer kleine bedrijven aansluiten en verder groeien. Mensen staan open voor je verhaal, dat is typisch SIEV. Dat is mooi.”

Tibo verrast scheidend voorzitter Maurice met een bourgondisch afscheidscadeau namens de SIEV-leden