De meerwaarde van het SIEV Keurmerk

Het SIEV Keurmerk was na onze oprichting in 2012 een van de eerste gerealiseerde doelen, want mkb-branchevereniging SIEV wilde en wil bedrijven in de schoonmaakbranche de mogelijkheid geven om zich positief en transparant te onderscheiden van minder presterende branchegenoten. En dat is gelukt: al 150 schoonmaak-/glasbewassingsbedrijven hebben het SIEV Keurmerk behaald. Onze intentie van het SIEV Keurmerk: samen de sector sterker (blijven) maken.

Waarom een eigen keurmerk?
Branchevereniging SIEV gelooft in de kracht van de mkb’er én van een praktisch keurmerk. Het SIEV Keurmerk is een praktisch en betaalbaar certificaat mét realistische doelen: herkenning, onderscheid, objectiviteit, kwaliteit en betrouwbaarheid. Het SIEV Keurmerk past bij alle typen schoonmaak(gerelateerde) bedrijven en de praktische opzet maakt het extra aantrekkelijk voor het mkb.

Toetsing en criteria SIEV Keurmerk
Juist die zaken waarin schoonmaakbedrijven zich onderscheiden, worden met het SIEV Keurmerk benadrukt en getoetst. Elke aanvrager van het SIEV Keurmerk kan door het maken van keuzes in zijn of haar werkwijze voldoen aan de criteria.

De voorwaarden zijn zo opgesteld dat u ten allen tijde uw bedrijfsidentiteit kunt behouden. Door de flexibiliteit en klantgerichtheid onderscheiden schoonmaakbedrijven zich met het SIEV Keurmerk. Hoewel het keurmerk passend is voor alle typen organisaties, is het SIEV Keurmerk door de praktische opzet extra aantrekkelijk voor het mkb. Specifieke deelcriteria zijn opgesteld voor groothandel in schoonmaakartikelen en glazenwasserij. Dit geeft het SIEV Keurmerk meerwaarde.

Opdrachtgever en SIEV Keurmerk
Een onafhankelijke en deskundige inspecteur op belangrijke zaken in de wet- en regelgeving toetst het schoonmaakbedrijf waar u zaken mee doet. Zo voldoet het bedrijf aan de wettelijke AVG, maar ook aan de wettelijke verplichting van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). Verder bent u er als opdrachtgever zeker van dat het volgen van de cao is gecontroleerd. Ook is duidelijk dat het bedrijf waar u zaken mee doet, beleid voert als het gaat om opleidingen voor de medewerkers. Het is voor u als opdrachtgever prettig om te weten, dat de inspecteur controleert op het financieel jaarverslag, afdrachten conform de eisen van de Belastingdienst, en pensioenafdrachten conform wetgeving en RAS (Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche).

Het gehele Keuringsrapport van het bedrijf waar u zaken mee doet, kunt u opvragen. Zo is het voor u inzichtelijk dat het bedrijf ook daadwerkelijk gekeurd is en haar resultaat heeft mogen behalen. Het is niet voor niets dat het voorkomt dat bedrijven het SIEV Keurmerk niet kunnen behalen; zo wordt voor u als opdrachtgever het kaf van het koren gescheiden.

Aansluiten bij een Keurmerk
Wilt u aansluiten bij het geregistreerde SIEV Keurmerk? Vul het registratieformulier op de website van Keurmerk Nederland in. Een andere optie: stel uw vraag via het contactformulier op de SIEV website. Vooraf dient u voor uzelf vast te stellen of u aan de keurmerkeisen voldoet. Dit is van belang om de keurmerkinspectie bij u op locatie succesvol te doorlopen.

Kosten SIEV Keurmerk
Wat zijn de kosten van het SIEV-keurmerk? In deze tabel vindt u de tarievenontwikkeling en de kosten voor de aanvraag van het SIEV Keurmerk.

2020 2021 2022
< 5 werknemers € 545,00 € 575,00 € 595,00
5 – 25 werknemers € 695,00 € 695,00 € 695,00
26 – 50 werknemers € 845,00 € 875,00 € 895,00
51 – 100 werknemers € 995,00 € 995,00 € 995,00
101 – 250 werknemers € 1.495,00 € 1.495,00 € 1.495,00
> 250 werknemers offerte offerte offerte
toetsing extra onderwerp € 100,00 € 100,00 € 100,00

Referenties
In 2012 is het SIEV Keurmerk gerealiseerd en diverse opdrachtgevers, zoals Heijmans en BAM, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Belastingdienst, erkennen het SIEV Keurmerk als tool om een schoonmaakbedrijf te controleren.

Stappenplan voor SIEV Keurmerk

 • Word eerst lid van de mkb-branchevereniging voor schoonmaakondernemers SIEV.
  Lid zijn heeft voor u veel meerwaarde en lid worden kost niet veel tijd. Stuur uw aanmelding naar het SIEV Bestuursbureau: vul het registratieformulier in (rechtsboven te vinden bij Word lid of direct naar Aanvraag lidmaatschap).
 • Download het pakket van eisen en punten waarop uw bedrijf wordt getoetst via deze link.
 • Voldoe aan de keurmerkeisen, ter check kunt u gebruikmaken van een geselecteerde en geregistreerde adviseur van Keurmerk Nederland.
 • Voor de keurmerktoetsing en -registratie: stuur het naar u gemailde contract ondertekend retour.
 • Betaal de factuur, waarna de keurmerkinspectie in overleg wordt ingepland.
 • Vraag eventueel een pre-audit aan via www.keurmerknederland.com
 • Ontvang de inspecteur en los eventueel geconstateerde onvolkomenheden vanuit de inspectie op.
 • De Raad van Toezicht van Keurmerkregister beoordeelt de inspectieresultaten.
 • Na een succesvolle afronding vindt de registratie van uw organisatie plaats in het keurmerkregister.

Meer informatie vindt u op deze webpagina: www.keurmerkregister.com